BejelentésCSALÁDÁLLÍTÁS
Száraz Ildikó honlapja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Ahelyett, hogy gondolkodnánk a dolgok milyenségén, megnézzük, hogy milyenek.
Az elveszett ikrek

A családfelállítás gyakorlatában oly sokszor felmerülő téma, az elveszett ikertestvér jelenségéről írnék most.

Akkor beszélünk elveszett ikertestvérről, amikor a (természetes, vagy mesterséges) fogantatáskor több petesejt termékenyül meg, - akár 3 is - de csak egy gyermek jön világra. A többi, néhány hetes magzat korában meghal. Van, amikor teljesen felszívódik, esetenként a méhlepényben egy-egy kemény gumó jelzi jelenlétét, de gyakran még az sem.

Ha a terhesség korai időszakában például vérzés jelentkezett, de egészséges baba jött a világra, nagy valószínűséggel a vérzéskor egy magzat halt el. Előfordul, hogy az élő testvér testében egy jóindulatú cisztát, vagy teratoma nevezetű fekélyt találnak, benne az ikertestvér szövetmaradványaival.

Az elveszett iker jelensége gyakoribb, mint gondolnánk. Az orvosi kutatások szerint minden 10-dik terhesség ikerterhességnek indul.

A családfelállítás azt mutatja, hogy az élő testvér lelke emlékszik arra, hogy volt vele valaki élete indulásánál. (A legújabb kutatások szerint a magzat szíve már két és fél hetes korában ver. Ilyenkor sok anyának még sejtelme sincs, hogy gyermeket vár.)

Felsorolok néhány pszichoszomatikus problémát, ami az elveszett ikertestvér jelenségére hívhatja fel a figyelmet.
Pánikrohamok,
bőrbetegségek,
indokolatlan szédülés,
emésztési zavarok,
körömrágás.

A korai veszteség következményei lehetnek:
*bűntudat,
*magányosság,
*depresszió,
*erőtlenség,
*félelem az érintéstől,
vagy éppen az *állandó érintési vágy,
*féltékenység,
*munkahelyi kudarcok,
*állandó pénzhiány,
*gyermektelenség,
*tanulási nehézségek.

Van, aki két ember helyett eszik, dolgozik, vásárol, gyakran ír naplót, ami a testvérével folytatott párbeszédet helyettesíti.

A „testvérkeresés” a párkapcsolatra, és a gyerekhez való viszonyra is hatással van. Vagy nagyon bensőséges, összeolvadó kapcsolatra vágynak, vagy menekülnek. Esetleg túlzottan szeretik a gyereküket, („meg tudnám zabálni”) túlságosan félnek attól, hogy meghalhat a gyermekük, vagy alig merik megérinteni, nehogy bajt csináljanak.

Ha valaki nagyon ragaszkodik a háziállatához, az sokszor az elveszített testvért hivatott pótolni.

Előfordul a csillapíthatatlan magányosság érzése, vagy folyamatos nyugtalan utazás, (mintha a testvérét keresné) esetleg felfokozott érzelmi állapot a bármilyen veszteségre.

Ikertestvér elvesztés lehet az oka pl. az anorexiának, autizmusnak, kábítószerezésnek.

Óva intek ugyanakkor mindenkit, hogy bizonyos tünetek jelenlétét kizárólag egy ikertestvér elvesztésének tulajdonítsa. Ezek a tünetek más okra is visszavezethetőek lehetnek. Minden esetet külön meg kell vizsgálni.

Akit részletesebben érdekel a téma, annak figyelmébe ajánlom A. R. Austermann- B.Austermann: Dráma az anyaméhben című könyvét.

Hozzátenném még, hogy az, ha valaki folyamatosan testvérre vágyik,- még akkor is ha van - az is "gyanús". Vagy gyakran vágyik a teljes lelki összeolvadásra baráttal, barátnővel.

Ez azért nehezíti meg az ember életét, - már ha nem tudja, mitől érez úgy, ahogy érez, - mert a környezetében mindenkinek pótolnia kellene az elveszett ikret. Márpedig ez lehetetlen. Soha senki nem fogja pótolni őt. Ez a pótlási elvárás sok embernek teher, ráadásul tele van csalódási lehetőséggel, ezért nehéz barátságokat kötni. És általában az ember lelkében mindig az iker az első.

A családállításon - ha az derül ki, hogy elveszett iker van a probléma hátterében - egy ember képviseli őt, és újra meg lehet tapasztalni a mindent átfogó egységet. Azt, amit az anyaméhben érez az ember, a testvére mellett.

Az én egyéni tapasztalatom az, hogy teljesen másképp létezik azután az ember a világban, miután megtalálta a testvérét (testvéreit) Az én életemben ők mindig jelen vannak. Már nem keresgélek, nem vagyok egyedül, ha egységre vágyom, egyszerűen csak elképzelem őket, hogy itt vannak velem, és senkinek sem kell őket pótolnia.
Természetesen nem mindenkinek okoz ez a jelenség nagy érzelmi traumát. Ki így, ki úgy reagál...
Egy állító naplójából

Szeretek családfelállításra járni. Olyan csodában van ilyenkor részem, amelyben a hétköznapokban ritkán. De nem erről akarok mesélni.

A szóban forgó hétvégén megint csoport volt, és én igen rosszul éreztem magam fizikailag. Sokszor ült valami a mellkasomon, szúrt a hátam, alig kaptam levegőt. De arra gondoltam, én ezt egyedül is meg tudom oldani.

Pénteken már szinte folyamatosan jelentkezett a nyomás, és a légszomj, már azon gondolkoztam, hogy elmenjek-e hétvégén, de tapasztalatból tudtam, hogy ilyen programokon „meggyógyulok.” Úgyhogy ott a helyem.

Vasárnap reggel a nyitókörben mindenki elmondta, hogyan érzi magát, én is beszéltem a rosszullétről.

Telt múlt az idő, szünetekben éreztem a nyomást meg a légszomjat, de folyamatosan az járt a fejemben, hogy majd én ezt otthon megoldom. És nem jelentkeztem állításra.

Este záró kör: ki hogy érzi magát? Én mondtam, hogy borzasztóan. Az állításvezető közölte, hogy így nem mehetek haza. És vajon miért nem jelentkeztem?

Aztán a csoport egyetértésével megcsináltuk az állítást.

Három képviselőt kellett választanom: egyet magamnak, egyet a testi tünetnek, egyet annak, ami miatt nem jelentkeztem. Két nőt és egy férfit választottam.

Felálltak és néhány perc múlva egymáshoz bújtak. Középen állt az én képviselőm, mellkasára borulva a nő, hátának dőlve a férfi. Én tanácstalanul, csodálkozva néztem, nem értettem, mi történik itt.

A vezető megkérdezte, szerintem kik ezek az emberek? Nem tudtam válaszolni, senki nem volt a környezetemben, akivel ilyen bensőséges, összefonódott kapcsolatban lennék. Főleg nem kettő!

..... És azután egy pillanat alatt belém hasított a felismerés: ezek csak az elveszett ikertestvéreim lehetnek!Hihetetlen megkönnyebbülés kerített hatalmába. Mikor beálltam a képviselőm helyett, hosszú ideig csak néztem, csak néztem, a testvéreimet, és nem hittem a szememnek.

Úgy éreztem, az idők végezetéig itt ülnék velük, és soha többé nem engedném el őket.
(Nem mindenkire hat ez ennyire, ezt tapasztaltam.)

Előzmény: A családfelállításon elég sok olyan állításnak voltam a tanúja, ahol kiderült, hogy probléma hátterében elveszett ikertestvér áll.

Első időben érdeklődéssel töltött el a téma, de nem érintett meg különösebben. Azután megvettem a Dráma az anyaméhben című könyvet, és sokat sírtam rajta.

Akkor kezdtem rájönni, hogy mégis csak lehet közöm a dologhoz. Egy egyéni állításon ki is derült, hogy volt egy fiú még mellettem, de ő nagyon beteg volt, ha megszületik, akkor is testi-lelki fogyatékos lett volna.

Adtam neki helyet a szívemben, viszont éreztem, hogy még valami hiányzik. De most végre mindenkit megtaláltam!

Utóhang: Így visszagondolva az életemre, sok mindenre választ kaptam. Mióta eszemet tudom, testvért szerettem volna. - Már nem szeretnék, már van.

Lelkileg vonzódtam a fogyatékos emberekhez. - Most is vonzódom, csak másképp.

Sokszor éreztem magányosnak magam még nagy társaságban is. - Most inkább egyedül vagyok, ha egyedül vagyok.

A partneremben, barátnőimben a testvéreimet kerestem. - Már lehetnek azok, akik.

Nem találtam a helyem. - Van helyem a világban. Gyerekkoromban a Világszép Nádszálkisasszony című meséből az a rész fogott meg legjobban, amikor a felhasított nádszálakból kibújó lányokból kettő meghalt és egy maradt meg. - Ez az emlékek homályába vész.

Az állítás óta sokkal, de sokkal teljesebbnek érzem magam, és stabilabban létezem a világban.
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Méz [ 2012-01-13 22:19 ]

Hasonló tapasztalataim voltak. Rájöttem miért vagyok ennyire furcsa. Miért érzek máshogy, és mi az amit valójában érzek. Rájöttem mit kerestem és miért. Még sokszor most is keresem.... az érzést. Valakiben. De már tudom, hogy ez lehetetlen. Bennem van. Csak azok érthetik ezt, akik hasonlót megéltek. De olyat még nem találtam a környezetemben.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!